FAQ items aan het laden...
Logo mobiele kappers united

Corona regels voor mobiele ondernemers*

Het coronavirus blijft ons bezig houden. Er is nog best wel wat onduidelijkheid. Veel mobiele ondernemers vragen zich af wat je nu precies moeten doen en hebben hier en daar twijfels. Wij hebben daarom alles voor je op een rijtje gezet. Mocht je na het lezen van de informatie toch nog vragen hebben, dan kan je altijd contact opnemen. Heb je aanvullingen, tips of adviezen, neem dan ook contact op. Samen staan we sterk!

* Dit is een momentopname als service voor onze aangesloten leden. De regels veranderen snel. Kijk altijd op Rijksoverheid voor de meest actuele situatie. Deze pagina is aangepast op vrijdag 28 januari 2022

Heeft u (milde) klachten die passen bij het coronavirus?

Blijf thuis en doe altijd een coronatest. Ook als u volledig gevaccineerd bent, een boosterprik heeft gehad, of eerder corona heeft gehad. Het kan een zelftest of een test bij de GGD  zijn:

 • Is de uitslag van de GGD-test negatief? Dan mag u weer naar buiten.
 • Is de uitslag van een zelftest negatief? Uw klachten kunnen ook door een ander besmettelijk virus of een bacterie komen. Blijf dus voorzichtig en blijf u houden aan de basisregels tegen verspreiding van het coronavirus.
 • Is de uitslag van de zelftest positief? Dan doet u altijd zo snel mogelijk een extra test bij de GGD.

Bron en linkjes: Rijksoverheid.nl

U heeft een huisgenoot of nauw contact met corona. In deze situaties hoeft u niet in quarantaine:

 • U bent in de afgelopen 8 weken positief getest en u heeft geen klachten heeft; of
 • U heeft meer dan 1 week geleden een boostervaccinatie gehad en u heeft geen klachten; of

Krijgt u toch coronaklachten? Doe een zelftest. Of laat u dan testen: maak online een afspraak of bel 0800-1202. Houd daarvoor uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

( bron en linkjes rijksoverheid)

U hoeft niet in quarantaine als u:

 • meer dan een week geleden een boosterprik heeft gehad en geen klachten heeft; of
 • in de afgelopen 8 weken geleden positief bent getest en op dit moment geen klachten heeft.

In alle andere gevallen gaat u wel in quarantaine:

Krijgt u klachten na de negatieve testuitslag? Blijf dan altijd thuis en doe een test. Dit kan met een zelftest of een test bij de GGD. Is de uitslag van die zelftest positief? Dan doet u zo snel mogelijk een extra test bij de GGD.

Bent u positief getest op corona? Dan gaat u thuis in isolatie. Ook als u de boosterprik heeft gehad en toch besmet bent. U krijgt van de GGD te horen hoe lang de isolatie duurt en wat de regels zijn. Hou altijd zo veel mogelijk afstand van huisgenoten.

U hoeft niet in quarantaine als u:

 • meer dan een week geleden een boosterprik heeft gehad en geen klachten heeft; of
 • in de afgelopen 8 weken geleden positief bent getest en op dit moment geen klachten heeft.

In alle andere gevallen gaat u wel in quarantaine:

Bron en linkjes: Rijksoverheid

Krijgt u klachten na de negatieve testuitslag? Blijf dan altijd thuis en doe een test. Dit kan met een zelftest of een test bij de GGD.  Is de uitslag van die zelftest positief? Dan doet u zo snel mogelijk een extra test bij de GGD.

Twijfels of je wel moet gaan werken?

Stel, je bent in aanraking geweest met iemand met corona. Volgens de richtlijnen mag je aan het werk. Je twijfelt omdat je niemand wilt besmetten. Wat nu? . Je bepaalt het dus zelf, je doet niets verkeerd. Als je gaat werken, zouden wij willen adviseren om, voordat je dag start, een zelftest te doen, met 2R mondmasker te werken en contact met kwetsbare (ouderen) even te vermijden.

Wij hebben dit dilemma ook voorgelegd aan deskundige. Zodra wij advies hebben van deskundige, zal dat hier worden gedeeld.

Op het moment van schrijven hebben we veel te maken met uitval door ziekte en quarantaine.  Om dit enigszins te beperken adviseren wij ondernemers om privé de basismaatregelen goed in acht te nemen en dit ook bij de klant te doen.  Advies: Draag een medisch mondmasker bij je klant. Zorg voor voldoende ventilatie bij de klant en hou je strikt aan de basismaatregelen. Vraag aan je klant of er klachten zijn die horen bij corona.

Je mag werken van 5.00 uur tot 22.00 uur

Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen quarantaineadvies meer als zij in nauw contact zijn geweest met iemand die corona heeft. Maar bij klachten blijven uw kinderen altijd thuis en doen zij zo snel mogelijk een (zelf)test. Volwassenen blijven thuis als iemand in huis corona heeft. Er zijn uitzonderingen. Iemand met een positieve testuitslag gaat in isolatie en blijft altijd thuis.

Is uw kind positief getest op corona? Dan gaat het kind thuis in isolatie en blijft het kind zo veel mogelijk op de eigen kamer. Het kind houdt 1,5 m afstand van huisgenoten/gezinsgenoten. Dat kan niet altijd, bijvoorbeeld bij jonge kinderen.

Bron: Rijksoverheid

Wanneer een kind niet in een eigen kamer in isolatie kan/gaat, geldt het volgende:

 • Het kind blijft thuis en mag pas weer naar buiten als het niet meer besmettelijk is. Het kind is niet meer besmettelijk als het na 7 dagen (dag 0 is start klachten) 24 uur volledig klachtenvrij is. Overleg met de GGD over de besmettelijkheid als het kind langer dan 7 dagen ziek is. Als het kind helemaal geen klachten had toen het werd getest, en daarna ook geen klachten kreeg, dan is het kind besmettelijk tot en met 7 dagen na de test. Overleg dit ook met de GGD.
 • Ouders/verzorgers en andere gezinsleden vanaf 18 jaar hoeven niet thuis te blijven (in quarantaine) als zij:
  • korter dan 8 weken positief getest zijn en geen klachten hebben; of
  • langer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebben gehad en geen klachten hebben.

In andere gevallen blijven ouders/verzorgers en andere gezinsleden vanaf 18 jaar thuis in quarantaine vanaf het moment dat een kind positief getest is. Elk gezinslid doet zo snel mogelijk een test. Dit kan een zelftest zijn, of een test bij de GGD.

Is het kind of gezinslid (zoals broer of zus) niet meer besmettelijk? Dan blijft u vanaf dat moment 10 dagen thuis in quarantaine. U kunt de termijn van 10 dagen quarantaine verkorten door u op dag 5 (nogmaals) te laten testen bij de GGD. Is uw testuitslag negatief? Dan kunt u weer naar buiten.

Mondmaskerplicht

Het dragen van een mondmasker voor kapper en klant is verplicht. De overheid raadt minimaal type2 aan. Medische mondmaskers Type2R hebben de voorkeur en dat zijn ook de mondmaskers die MobieleKappersUnited in de webshop heeft.

Mondmasker 2R
Mondmasker 2R

Minimaal 2 jaar ervaring, erkend kappersdiploma? Meld je aan!

KeurmerkLogo