Mondkapjes

De verschillende soorten mondkapjes en aanbieders vliegen ons om de oren. We zien bedrijven die afgekeurde exemplaren opkopen, valse certificaten, dump prijzen. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Wij kopen daarom gezamenlijk mondkapjes in, halen de mondkapjes zelf op, vragen om certificaten, checken het certificaat op echtheid en versturen de mondkapjes ook zelf. Geen schakels waardoor we de kapjes voortdurend tegen stabiele prijzen kunnen aanbieden. Wij dumpen onze mondkapjes niet tegen dumpprijzen, we zijn dus momenteel niet de aller voordeligste, maar bieden wel de zekerheid van professionele mondkapjes met een echt certificaat.

Certificaten, afbeelding en verklaringen

Het verschil tussen chirurgische mondkapjes en ademhalingbeschermingsmaskers

Chirurgische mondkapjes

De overheid heeft aangegeven dat medische mondmaskers niet moeten worden gebruikt buiten de zorg. Wij hebben onze voorraad daarom aangeboden aan de zorg. Alles wat niet wordt afgenomen, verkopen wij aan onze professionals zoals pedicures.

Chirurgische mondneusmaskers
Chirurgische mondneusmaskers moeten voldoen aan de Medische Hulpmiddelen richtlijn en aan de NEN-EN 14683 norm.

Er zijn 3 verschillende typen chirurgische mondneusmaskers:

  • Type I masker: Bedoeld voor cliënten, niet voor medewerkers.
  • Type II masker: Voor gebruik door medewerkers in die gevallen waarbij een mondneusmasker vereist is, maar waar er geen risico bestaat op spatten van lichaamsvloeistoffen.
  • Type IIR masker: Dit is de niet-vochtdoorlatende variant. Het is bedoeld ter bescherming van de neus- en mondslijmvliezen tegen spatten van lichaamsvloeistoffen. Het RIVM adviseert type IIR mondmaskers te gebruiken bij algemene zorghandelingen, ook bij patiënten die besmet zijn met het coronavirus.

Je kunt aan het mondneusmasker zelf niet zien welk type het is. Om vergissingen te voorkomen wordt in instellingen vaak maar één type gebruikt: Type IIR.

Bron: Abenda

Ademhaling FFP maskers

Het ademhalingbeschermingsmasker moet voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen en aan NEN-EN 149+A1. Deze maskers bieden wij niet aan contactberoepen.

Er zijn 3 typen ademhalingbeschermingsmaskers:

FFP1 masker: dit is het laagste prestatieniveau om van een beschermingsmasker te kunnen spreken. Dit masker heeft een efficiëntie van minimaal 80% tegen partikels die door de lucht verspreid worden. De zijkant lekkage (rondom het gezicht) mag niet meer zijn dan 22%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van het norovirus.
FFP2 masker: Is de gemiddelde categorie beschermingsmaskers en heeft een efficiëntie van 94%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 8%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van TBC. Het RIVM adviseert het gebruik van FFP2 maskers in geval van bronchoscopie, cardiopulmonale reanimatie, tracheale intubatie, niet-invasieve beademing, handmatige beademing, optiflow, tracheostomie, handelingen aan het tracheostoma en uitzuigingen.
FFP3 masker: Deze klasse biedt de hoogte bescherming en heeft een minimale efficiëntie van 99%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 2%. Dit masker wordt o.a. gebruikt bij het werken met cytostatica.

Bron: Abenda
  • Was je handen minimaal 20 seconden.
  • Pak masker bij de elastieken en plaats ze om de oren.
  • Zorg dat het masker goed aansluit, druk de neusklem aan (indien aanwezig)
  • Test het masker door te blazen, en kijk of er niet te veel lucht langs je gezicht lekt.
  • Draag het masker maximaal 3 uur en raak het niet meer aan.
  • Vervang het masker als het erg nat is.
  • Je doet het masker af door alleen de elastieken vast te pakken.
  • Gooi het masker in de afvalbak en raak deze niet onnodig aan.
  • Pas handhygiëne toe: handen wassen of desinfectie.

Tegen keelpijn/hoofdpijn

  • Drink voldoende water, dat is altijd goed. Maar door veelvuldig gebruik van een mondmasker wil dat er nog weleens bij inschieten.
  • Zet je mondmasker regelmatig af. Loop even naar buiten om frisse buitenlucht op te snuiven. Heb je heel veel last, overweeg kortere behandelingen en jezelf aan te leren dat je heel regelmatig frisse lucht inademt. Dan maar iets minder omzet toch?
  • Probeer zoveel mogelijk normaal en rustig te ademen. Wij horen verhalen van hyperventilatie wat mogelijk veroorzaakt kan worden door verkeerd ademen* maar longfysioloog Frans de Jongh geeft in een stuk in trouw aan hij denkt dat dit ook hoofdpijn kan veroorzaken.
  • Verpleegkundige geven aan dat kauwgom of een keelsnoepje  aan het begin van de dienst helpt
  • We horen ook goeie geluiden over siliconen kapjes onder het mondmasker. We gaan deze kapjes testen en dan aanbieden in de webshop.

Tegen benauwdheid*

Door het mondmasker ga je mogelijk onbewust anders ademhalen. Dat kan benauwdheid en zelfs hyperventilatie veroorzaken, dus probeer toch geconcentreerd en rustig adem te halen, adviseren meerdere verpleegkundigen. Let erop dat je ademhaalt vanuit je buik, niet vanuit je borst. Van een hoge ademhaling krijg je het sneller benauwd.

Oren ontlasten

  • Last van je oren, gebruik een earsaver, deze zijn overal te koop, ook in de MKunited webshop. Dit kan ook het draagcomfort verbeteren.
  • Plekjes of irritatie achter het oor?  Dit zou weleens een latexallergie kunnen zijn. Er bestaan latexvrije mondmaskers. MKunited heeft  deze mondmaskers in de webshop.

Tegen beslagen brillenglazen

  • Zorgen dat je mondkapje goed aansluit is een eerste vereiste om te voorkomen dat je adem verdampt op je brilglazen. Daarvoor kun je ook het elastiek strakker aantrekken of kruisen.
  • Brillenwinkels verkopen speciale anti-condensspray voor op je glazen. Vervolgens ga je er met een katoenen doek overheen. Dit zou ook bij het dragen van een mondkapje de kans op beslagen glazen verminderen.

bronnen: Nursing.nl, trouw,